true
در نگاه اول به نظر میرسد با خرید دستگاههای ماینینگ میتوان صاحب یک کسبوکار پرسود شد اما مساله به این سادگی نیست. بسیاری از کارشناسان این حوزه عقیده دارند که هزینه ماینینگ خانگی از نظر اقتصادی به صرفه نیست و عدهای نیز میگویند ماینینگ آماتوری بلای جان شبکه برق است.
ارزهای رمزنگاریشده و شکل جدید درآمد زایی آن باعث شده بسیاری از افراد برای سرمایهگذاری در این عرصه مشتاق باشند. در فضای مجازی افرادی با انتشار آگهیهای فروش دستگاه ماینینگ و وعده درآمدزایی میلیونی سعی دارند، علاقهمندان کسبوکارهای خانگی را به سمت خود جذب کنند. در ادامه با امید علوی، کارشناس ماینینگ گفتوگو کردیم تا به این سؤال پاسخ دهیم که آیا استخراج ارزهای رمزنگاریشده در خانه میتواند تبدیل به کسبوکاری پرسود شود یا خیر؟
امید علوی، کارشناس ماینینگ عقیده دارد چند عامل باعث میشود ماینینگ در خانهها محدود باشد. او در این باره میگوید: «انشعاب برقی که از طریق ترانسفورماتورهای توزیع، وارد خانهها میشود محدود است. ما از این انشعاب کنتری را با قدرت ماکزیموم ۳۲ آمپر میکشیم. در جنوب کشور مصرف بالای برق نسبت به شهرهای دیگر به دلیل استفاده زیاد از کولر باعث شده آمپراژ برق اختصاص یافته به خانهها بیشتر باشد اما ما درباره استانهایی مانند شیراز، تهران، اصفهان و تبریز صحبت میکنیم و در این خانه معمولاً به طور ماکزیموم ۳۲ آمپر توان داریم تا از خانهها برق بکشیم.»
تعداد دستگاه ماینینگ در خانه
علوی با اشاره به مصرف برق وسیلههای الکتریکی خانگی که به طور معمول یک سوم از ۳۲ آمپر برق خانهها را به خود اختصاص میدهد، گفت: «اگر قرار باشد با بقیه ظرفیت برق باقیمانده که حدود ۲۰ آمپر است ماین انجام شود تنها میتوان از دو یا سه دستگاه ماینر مدل M3 یا S9 استفاده کرد.» تعرفه برق خانگی بر اساس میزان مصرف بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ تومان اعلام شده، این نرخ تقریباً دو برابر تعرفه برق صنعتی است. علوی با بیان این مطلب افزود: «در صورتی که مصرف برق خانهای بالا باشد تعرفه برق ۳۰۰ تومان محاسبه میشود؛ بنابراین اگر شخصی قصد داشته باشد در خانه ماین کند باید نرخ برق مصرفی را در نظر داشته باشد.» او سیمکشی ضعیف خانهها را یکی از موانع موجود بر سر راه ماینینگ خانگی میداند زیرا بیشترین حدی که میتوان از پریز خانهها برق کشید بین ۱۰ تا ۱۲ آمپر است.
آلودگی صوتی و گرمای دستگاه ماینینگ مهار میشود؟
علوی در ادامه طراحی سیستم خنککننده و پیدا کردن راهکاری برای کاهش صدای دستگاههای ماینینگ را از چالشهای اصلی استفاده از این دستگاهها دانست و گفت: «اگر در خانه افرادی سکونت داشته باشند روشن کردن دستگاههای ماینر از جمله اسیک (ASIC) که ۷۵ دیسیبل آلودگی صوتی ایجاد میکند ممکن نیست. مهار کردن صدای تولیدی دستگاه اسیک بسیار بالاست. در ابتدا معمولاً از دستگاه ریگ در خانهها برای ماینینگ استفاده میشد زیرا صدای آن نسبت به اسیک بسیار کمتر بود.»
روش مقابله با گرما
به گفته علوی از دو روش برای مقابله با گرمای تولید شده توسط دستگاههای ماینینگ استفاده میشود. او در این رابطه گفت: «در بهترین روش با وارد کردن هوای خنک از یک سمت و خارج کردن هوای گرم از سوی دیگر میتوان دمای دستگاهها را پایین آورد. روش دیگر استفاده از روغنهای مینرال است که با توجه به هزینه بالا آنها از این روش در ایران زیاد استقبال نمیشود. همچنین با توجه به طراحی کولرگازی نمیتوان از آن برای کنترل دمای دستگاههای ماینینگ استفاده کرد بنابراین نبود امکانات برای از بین بردن گرما و صدا امکان استفاده از دستگاههای اسیک را در خانههای آپارتمانی از بین میبرد.»
استخراج با CPU یا GPU؟
علوی درباره آغاز به کار ماینیگ، گفت: «استخراج ارزهای رمزنگاریشده با CPU آغاز شد و به مرور استخراج با کارت گرافیک که همان GPU نامیده میشود رواج پیدا کرد. تفاوت این دو روش در قدرت هشریت بالاتر به دلیل تفاوت در تعداد هستههاست. فرض کنید CPU هشت هسته و GPU دو هزار و ۵۰۰ هسته دارد هستههای GPU کوچکتر و بیشتر است؛ بنابراین فرآیند تکمیل ظرفیت و تقسیم محاسبات آنها نیز آسانتر میشود.»
به گفته علوی، با استفاده از نرمافزارهای خاصی، الگوریتم هش کردن روی GPU ها قرار گرفت و با بکارگیری رایزر تعداد بیشتری کارت گرافیک به یک کامپیوتر متصل شد. این کار باعث شد سرعت هش بالا رود و به طور مثال تعداد بیتکوینهای استخراج شده در روز از ۲۰ به ۱۰۰ عدد در روز برسد. با رواج GPU تعداد کارتهای گرافیک مورد نیاز بیشتر شد و سختی شبکه نیز افزایش پیدا کرد این اتفاق باعث شد استفاده از این روش دیگر سودمند نباشد. بنابراین دستگاههای اسیک ماینر طراحی شدند.
کاهش قیمت دستگاههای ماینینگ
علوی به قیمت ارزهای رمزنگاریشده اشاره کرد و گفت: «زمانی که قیمت اتر ۱۲۰ دلار و قیمت بیتکوین دو هزار و ۴۰۰ دلار بود استخراج اتر از بیتکوین به صرفهتر بود. برای مثال با موازی کردن کارتهای گرافیکی، شخص میتوانست در روز حدود پنج دلار درآمد داشته باشد. در آن زمان یک دستگاه اسیک S9 ۲ هزار دلار قیمت داشت؛ بنابراین استفاده از GPU ماینیگ رواج پیدا کرد تا زمانی که شرکت بیتمین قیمت دستگاهها را تا مرز ۳۰۰ دلار پایین آورد و ماین بیتکوین را روی اسیکها به صرفه کرد.»
علوی در ادامه با تاکید بر اینکه ماینینگ خانگی سخت و بلای شبکه برق است، افزود: «در یک خانه ویلایی که تمامی شرایط را برای ماینیگ دارد میتوان تنها از یک یا دو دستگاه ماینینگ استفاده کرد. برق مصرفی هر دستگاه حدود ۳۰۰ هزار تومان در ماه است. قیمت یک دستگاه ماینینگ S9 ، ۱۲ میلیون تومان است با استفاده از این دستگاه شخص میتواند در روز پنج دلار درآمد کسب کند.»
پای ماینرها به خانهها کشیده میشود
به عقیده علوی، بر سر راه تغییر تعرفه برق خانگی مشکلات زیادی وجود دارد. غیرقانونی کردن فعالیت ماینرها و عدم قانونگذاری صحیح در این حوزه باعث میشود ماینینگ که تا چندی پیش در محلهای صنعتی انجام میگرفت به خانهها کشیده شده و بهغیر از فشار به شبکه برق، منازل را با تهدیدهایی همچون آتشسوزی و مشکلات برقی روبهرو خواهد کرد.
علوی در این رابطه گفت: «پیدا کردن مشترکین صنعتی که کار ماینینگ میکنند برای اداره برق بسیار سادهتر از پیدا کردن هزاران منزل مسکونی که از یکی دو دستگاه ماینینیگ استفاده میکنند است.»
علوی با اشاره به نرخ سود دهی دستگاههای اسیک در ماه، درآمد مدل S9 را چیزی حدود ۷.۵ دلار در روز تخمین میزند و میگوید: «اگر هزینه برق مصرفی، سیستم خنککننده مثل کولرگازی و آبی و دستگاه ماینینگ را محاسبه کنیم؛ مشخص میشود که حدوداً ۱۲ ماه زمان برای بازگشت سرمایه اولیه کار ماینینگ نیاز است.»
نرخ تعرفه برق مصرفی در جهان هفت سنت است. علوی در پایان با بیان این مطلب گفت: «در سایت ASIC miner Value نرخ سوددهی دستگاههای اسیک محاسبه شده در این سایت نشانه سبز مقابل نام دستگاه نشاندهنده سوددهی، رنگ نارنجی به معنی مساوی بودن سود و زیان و رنگ قرمز مشخص کرده که دستگاه زیان ده است. با کلیک بر روی نام هر دستگاه میتوانید از نرخ سوددهی آن در روز، هفته و ماه آگاه شوید»/استخراج، ماینینگ بیتکوین رمزارز قبوض برق
false
true
http://pejvakelorestan.ir/?p=9694
false
false