true
برخی از خبازی ها در کنار قاچاق آرد، پخت نان بی کیفیت، توزیع نامناسب آن، سوءاستفاده از یارانه آن همین طور وضعیت بد بهداشتی با برخوردهای نامناسب با مراجعه کنندگان منجر به درگیری های فیزیکی و تلکه کردن مردم شده است.
با توجه به اینکه نان قوت غالب جامعه است، باید برای رفع چالشهای آن اهتمام داشت و همه دستگاههای عضو شورای عالی و همچنین صنعت تولید نان از پیش تولید، مزرعه تا سفره در کنار یکدیگر برای تأمین نان سالم تلاش کنند. اما نان در لرستان از حیث کیفیت وضعیت خوبی ندارد. کیفیت نان در برخی از نانواییها نامناسب است و مردم استان از این وضعیت شاکی بوده و ناراضی هستند. کیفیت پخت نان در اکثر نانواییهای لرستان پائین است به طوری که پس از گذشت یک یا دو ساعت از پخت، دیگر قابل خوردن نیست و شهروندان لرستانی مجبورند آن را دور بیاندازند و همین موضوع حجم ضایعات نان را در لرستان بالا برده است. نیاز است با توجه به اهمیت مسائل بهداشتی، بازرسی و نظارت بر رعایت شیوه نامههای بهداشتی و کیفیت نان افزایش یابد، اما متاسفانه در این حوزه نیز اشکالاتی دیده می شود، زیرا در برخی از نانواییهای استان اساسا شیوه نامههای بهداشتی هم رعایت نمیشود.
معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان، سازمان جهاد کشاورزی، سازمان صمت، اداره کل غله، امور بازرگانی استان لرستان و تعزیرات حکومتی از جمله دستگاه های مرتبط و متولی حوزه آرد و نان به شمار رفته و انتظار می رود از همه ظرفیتهای قانونی در اختیار، برای بهبود وضعیت آرد و نان استان و جلوگیری از تخلفات استفاده کنند، اما با این وجود در کنار کیفیت بد نان، قاچاق آرد و وضعیت بد بهداشتی در برخی خبازی ها و برخوردهای نامناسب نانوایی ها با مراجعه کنندگان که حتی منجر به درگیری های فیزیکی بین مردم و خبازان شده است، نباید از این موضوع غافل شد که اداره کل غله در مدیریت این وضعیت نه تنها عملکرد مطلوبی بر جای نگذاشته، بلکه با بی تفاوتی به برخی چالش ها و نواقص، خود یکی از عوامل وضع فعلی کیفیت نان در استان به شمار می رود.
در کنار وظایف ذاتی برخی ادارات کل و دستگاه های نظارتی، اداره کل غله متولی اصلی آرد و نان در استان لرستان به شمار می رود، اختصاص نامناسب سهمیه، برخی از نانواییهای استان را با کمبود آرد و کاهش ساعت کاری، مردم لرستان را در اغلب شهرستان ها با سرگردانی رو به رو کرده است.
برخی از نانوایی ها در لرستان زودتر از موعد رسمی، کار خود را به پایان می رسانند، پیش از این، در برخی از ساعت های شبانه روز به طور معمول تعداد زیادی نانوایی در شهرهای استان مشغول به کار بودند، اما متاسفانه در سایه ضعف نظارت و مدیریت ضعیف متولیان امر، تعداد نانوایی های مشغول به کار به خصوص در ساعت های شلوغ به طور چشمگیری کاهش یافته است، بسیاری از نانوایی ها در ساعات اولیه صبح پخت ندارند و عمدتا مردم در مراجعه به نانوایی های استان این جمله را هم از نانواها زیاد شنیده اند که گفته می شود: « نایستید نان به شما نمی رسد.»
مدتی است بیشتر نانوایی های پخت دولتی شهرهای استان از ساعت اولیه صبح عمدتا پخت ندارند و در ساعات پایانی عصر هم نانی برای عرضه به مردم ندارند و برای تهیه نان مردم باید به سوپرمارکت ها مراجعه کنند که نان عرضه شده شان نه کیفیت دارد و نه از وضعیت بهداشتی خوبی برخوردار است.
استفاده زیاد از جوش شیرین و نداشتن کیفیت مناسب نان و عدم بهداشت از جمله مسائلی است که متاسفانه در خصوص نان لرستان کاملا برجسته است، در بیشتر شهرها تشکیل صفهای طولانی مقابل نانواییها در کنار بینظمی ساعات کار آنها و موفق نشدن شهروندان برای تهیه نان مورد نیاز با وجود ایستادن طولانی در صف و برخورد نامناسب خبازان با مردم و وضعیت نه چندان خوب برخی نانوایی ها در زمینه بهداشتی، گلهمندی و شکایت مردم را به همراه داشته و اغلب این شکایات نیز ماست مالی می شود!
در حالی به نظر میرسد اتحادیه نانوایان و جهاد کشاورزی برای صدور مجوزهای لازم نانوایی باید حساسیت بیشتری داشته باشند و اجازه ندهند هر فرد بیتجربهای در نانوایی فعالیت داشته باشد که متاسفانه در این زمینه هم خلا کاملا برجسته است و این عدم حساسیت ها منجر به صدور مجوز برای خبازانی شده است که صلاحیت اولیه را برای دایر کردن خبازی ندارند.
بيشتر نانواييهايي كه نان بيكيفيت پخت ميكنند، توپ را در زمين آرد نامرغوب می اندازند و از بي كيفيتي آردها شاكي هستند که در هر صورت در این زمینه نیز غله باید پاسخگو باشند که چرا وضعیت کیفیت نان در این استان تا این اندازه پایین است که داد مردم و خبازان را درآورده است.
كم حوصلگي بعضی ازخبازان در برخورد با مردم، درگیری، بد دهنی، فحش و ناسزا، استفاده نادرست از کارت های بانکی مختلف برای بهره جستن از سود یارانه ای، حقوق كم كارگران، نداشتن تجربه و صلاحیت اولیه برای راه اندازی نانوایی، نگذراندن دوره هاي آموزشي مربوطه، افزودن بيش از حد مواد غيرمجاز نظير جوش شيرين و نمك و فرسودگي نانواييها و وضع بهداشتی پایین خبازی ها در کنار قاچاق آرد از جمله مسائلی هستند که در وضع فعلی کیفیت بد نان در لرستان دخیل هستند.
برخورد قاطع و قانونی با نانواییهایی که دارای سطح بهداشتی نامطلوب، ساعات کار نامنظم، عدم رعایت وزن چانه، افزایش قیمت و برخورد نامناسب با مردم هستند باید تشدید شود و متولیان امر در این زمینه اهتمام ویژه ای به خرج داده و به وظایف قانونی و سازمانی شان عمل کنند، زیرا حوزه آرد و نان یکی از حوزه هایی است که مردم لرستان نسبت به آن دغدغه ویژه ای داشته و در زمره چالش های استان به شمار می رود./ چاپ در شماره ۱۴۳۷روزنامه ی یادگار امروز مورخ۱۴۰۲/۱۰/۰۴
false
true
https://pejvakelorestan.ir/?p=14505
false
false