×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

true
    امروز  دوشنبه - ۱۹ آذر - ۱۴۰۳  
true
true
آه مرغ دامن دولت را گرفت



به گزارش پایگاه خبری پژواک لرستان/ در جلسه بررسی علل گرانی‌ها در مجلس که با حضور وزیر جهاد کشاورزی برگزار شد، یکی از نمایندگان طی اخطاری با بیان اینکه اگر رئیس جمهور در زمان خود مورد سوال و استیضاح قرار می‌گرفت دیگر مردم به خاطر تهیه مرغ تا ساعت دوازده شب در صف نمی ایستادند، گفت: آقای وزیر شما باید در زمینه این مشکلات استعفا می دادید. وزیر جهادکشاورزی هم با بیان اینکه بر اساس تصمیم سران قوا تمام مسئولیت‌های تجارت در بخش کشاورزی بر عهده وزارت جهاد کشاورز‌ی نیست و مسئولیت تنظیم بازار در محصولات اساسی را هم عهده دار نیستیم ضمن عذرخواهی از مردم بابت تلاطم در بازار تاکید کرد: کارگروه ویژه ای برای کنترل بازار در بخش مرغ تشکیل شده و به زودی آرامش به کل کشور بازخواهد گشت. در پایان نیز با موافقت نمایندگان مجلس پرونده گرانی و نابسامانی‌های اخیر بازار به قوه قضائیه ارسال شد.

بررسی علل گرانی‌ها و مشکلات کیفیت تامین و توزیع نهاده‌های دامی در دستور جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.

دلایل افزایش قیمت مرغ از زبان رییس کمیسیون کشاورزی مجلس
سیدجواد ساداتی نژاد، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در این جلسه با اشاره به افزایش قیمت مرغ در روزهای اخیر گفت: ما در ابتدای انقلاب در تولید برخی اقلام اساسی در کشور دچار مشکل بودیم و صف های طولانی در توزیع برخی اقلام بوجود می آمد اما امروز با تلاش های زیاد تولیدکنندگان در ۴۰ سال گذشته در بسیاری از تولیدات به شرایط مطلوب رسیده ایم تا جایی که دو و نیم میلیون تن مرغ سالانه در کشور تولید می شود اما چه اتفاقی افتاد که شاهد صف های طولانی توزیع و واردات ۵۰ هزار تن برای تأمین کمبود بودیم.
وی با طرح این سوال که ناکارآمدی در مدیریت و بی تدبیری ها از کجا سرچشمه می گیرد و چه کسانی مقصرند؟ ادامه داد: براساس بررسی های کمیسیون کشاورزی در مورد هرج و مرج و آشفتگی قیمت مرغ پنج مقصر اصلی وجود دارد: تصمیمات غیرکارشناسی رئیس جمهور، عدم نظارت وزارت کشور، تصمیمات غیر کارشناسی و نقص نظارت وزارت صمت، تصمیمات غیرصحیح وزارت جهاد و عدم تأمین ارز مورد نیاز توسط بانک مرکزی.
رئیس کمیسیون کشاورزی همچنین خاطرنشان کرد: از دلایل اصلی شرایط حاضر وجود ارز ۴۲۰۰ تومانی و فساد و رانت و ناتوانی در نظارت بر آن است. مثلا مابه التفاوت قیمت سویا ۱۴ هزار تومان است. ببینید همین چه فسادی ایجاد می کند؟. یک تریلر نهاده ۵ میلیارد تومان سود دارد و این ام الفساد این اتفاقات است. علیرغم نظر کمیسیون کشاورزی و متخصصین و کارشناسان در خصوص حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در نهاده های دامی در سال ۱۴۰۰ نهایتا مجددا ارز ۴۲۰۰ تومانی برای نهاده ها را در سال ۱۴۰۰ داریم.
نماینده مردم کاشان در مجلس با بیان اینکه در واردات نهاده های دامی سقف قیمت در نظر گرفته می شود که این تفاوت قیمت موجب ایجاد رانت خواهد شد، گفت: لغو قانون مصوب مجلس یعنی قانون انتزاع و برگشت اختیارات وزارت جهاد از مشکلات اصلی در این زمینه بوده است. رئیس جمهور حتی در مقابل توافق وزرای صمت و جهاد وارد شدند و آن را ابطال کردند لذا ساماندهی و کنترل بر بازار به دلیل واگذاری به وزارت صمت وجود ندارد.
وی با بیان اینکه ایجاد قرارگاه مرغ و بازگرداندن اختیارات به وزیر جهاد کشاورزی آرامش را بازگردانده است، یادآور شد: متأسفانه در این زمینه تأخیر و مقاومت شد. همچنین بانک مرکزی در سال ۹۹ مدیریت مناسبی برای تخصیص ارز به نهاده های دامی نداشت و ما با کمبود نهاده های دامی مواجه شدیم که این به معنی کمبود مرغ و صف های طولانی است. همچنین سه میلیون تن نهاده دامی در گمرک رسوب کرد.
ساداتی نژاد با اشاره به برخی ایرادات در حوزه وزارت صنایع نیز گفت: اصلی ترین این مشکلات تعیین قیمت غیرواقعی و دستوری بود که نقش اصلی را در آشفتگی قیمت مرغ داشت. زمانی که مرغ ۱۷ هزار و ۷۰۰ تومان تمام شده قیمت ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان برای آن در نظر گرفته شد در حالی که مرغداری یک بنگاه اقتصادی است نه خیریه و وقتی ما می خواهیم آن ها را زیر قیمت تمام شده عرضه کنند این امر به تعطیلی تولید و افزایش قیمت می انجامد. همچنین ستاد تنظیم بازار نقشش را در حوزه کشاورزی خوب ایفا نکرد و شبکه توزیع مناسب هم وجود نداشت. علاوه بر این آمار خطا و غیرواقعی در مورد جوجه ریزی ارائه شد و اجبار به تحویل مرغ ۴۵ روزه باعث شد در دو ماه ۵۰، ۶۰ هزار تن کاهش گوشت داشته باشیم. متأسفانه ما برای تولید نهاده های دامی در داخل کشور نیز دچار مشکل هستیم.
رئیس کمیسیون کشاورزی با تأکید بر ضرورت اجرای کامل قانون انتزاع و بازگرداندن اختیارات وزارت جهاد کشاورزی گفت: سران قوا در اولین جلسه خود در این باره تصمیم بگیرند وگرنه آشفتگی ادامه خواهد یافت.
ساداتی نژاد همچنین گفت: توصیه دیگر ما تعیین قیمت محصولات کشاورزی توسط شورای قیمت گذاری وزارت جهاد و سپردن تنظیم بازار محصولات کشاورزی به وزارت جهاد است. همچنین بانک مرکزی باید ارز مورد نیاز را تأمین کند و واردات نهاده های دامی نیز از انحصار خارج شود. علاوه بر این وزارت جهاد نیز باید جوجه ریزی را به ۱۴۰ میلیون قطعه افزایش دهد.
 
وزیر جهاد کشاورزی: از مردم عذرخواهی می‌کنم، بزودی آرامش به بازار مرغ بر می‌گردد
کاظم خاوازی، وزیر جهادکشاورزی هم در این جلسه و در جریان بررسی وضعیت تامین و توزیع نهاده های دامی و کشاورزی بیان کرد: مهمترین بخشی که در کشاورزی مورد توجه است بحث زارعت می باشد و ۷۰ درصد بخش زارعت را گندم تشکیل می دهد. برنامه ریزی های خوبی برای تولید گندم صورت گرفته است. در سال زارعی۹۸، ۳۱۵ هزار تن بذر درجه یک در اختیار کشاورزان قرار گرفت و در سال ۹۹ به ۴۱۳ هزار تن رسید و رشد ۳۶ درصدی داشت. سن زدگی برای اولین بار به ۰.۳ درصد کاهش یافت و کشاورزی قراردادی از ۹۳ هزار تن به ۲۰۰ هزار تن رسید.
وی در ادامه اظهار کرد: یکی از هجمه هایی که به بحث صادرات وارد می شد این بود که کیفیت گندم ایران خوب نیست اما با نمونه برداری هایی که در سطح کشور صورت گرفت ۹۲ درصد گندم از کیفیت بالایی برخوردار است. خرید تضمینی گندم در سال ۹۸ ، ۷.۷ میلیون تن، در سال ۹۹ ، ۸.۵ میلیون تن و در سال جاری پیش بینی می شود به ۸.۸ میلیون تن برسد.
وزیر جهاد کشاورزی در ادامه تصریح کرد: در بحث دانه های روغنی که مورد تاکید رهبری بوده و از برنامه های اصلی وزارت خانه است واردات به شدت کاهش یافته و حدود ۲ هزار تن بذر را خودمان در  داخل کشور تهیه می کنیم. کشت قراردادی دانه های روغنی را تا ۲۰۰ هزار هکتار افزایش دادیم از مجلس بابت قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی تشکر می کنیم. به واسطه این قانون ما تصمیمات خوبی را گرفتیم که عواید آن در سال زارعی پیش رو مشخص خواهد شد. در بحث چغندر نیز تصمیمات خوبی گرفته شد. سه ارقام آفتابگردان، گلرنگ و کلزا که از دانه های روغنی هستند که در برنامه ما قرار دارد، گیاه کاملینا که گیاه جدیدی است در تولید دانه های روغنی مورد توجه قرار گرفته و می تواند سیمای آن را تغییر دهد.  براساس طرح جهش تولید به راحتی در ظرف ۴ سال آینده می توانیم ۸۰۰ هزار تن روغن در داخل کشور تولید کنیم.
وی در ادامه تاکید کرد: در سال ۹۸ تولید چغندر قند ما ۳.۵ میلیون تن و در سال ۹۹ ، ۵.۵ میلیون تن است و قطعا در سال پیش رو به خودکفایی در شکر خواهیم رسید. در بحث پنبه در سال ۹۸ ، ۲۲۹ هزار تن برداشت داشتیم و در سال زراعی قبل ۲۷۰ هزار تن برداشت داشته و پیش بینی می شود در سال زراعی جدید به ۳۲۷ هزار تن برسد.  در بحث دیم زارها که کمتر مورد توجه قرار گرفته بود کار گسترده ای در حال انجام است که می تواند به جهش تولید انجامیده و هم تثبیت شغل باشد و هم درآمد خوبی برای کشاورزان ایجاد کنند. تراز تجاری ما به دو میلیارد و ۳۶۳ ارتقا یافته که با زحمات کشاورزان است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: در محصولات پروتئینی چه گوشت قرمز که به تولید ۸۸۱ هزار تن رسیدیم و چه شیر که بالغ بر ۱۱ میلیون تن تولید داریم و چه گوشت مرغ که دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن تولید داریم امروز با مشکل تولید مواجه نیستیم، از ابتدای سال گذشته تا بهمن ماه ما با بالاترین میزان جوجه ریزی مواجه بودیم و جوجه ریزی توسط چند سیستم تحت کنترل است میزان انحراف از جوجه ریزی ۱.۲ می باشد و فلذا تولید به اندازه کافی در کشور می باشد. اتفاقات دیگری در بازار رخ داد که وضعیت را برهم ریخت ما امروز با احتکار  و منجمدکردن رو به رو هستیم در شهر تهران که نیاز ۱۲۰۰ تن می باشد به ترتیب در سه شیفت هزار تن بسته بندی اتفاق افتاده است در نهایت دولت تصمیم گرفت کارگروهی را تشکیل دهد و مسئولیت آن با وزیر جهاد است، سه روز کاری از تشکیل این کارگروه می گذرد اما اقدامات خوبی در حال انجام است ما در تلاش هستیم تا فضای مناسبی را در بازار ایجاد کنیم تنها در استان کهگیلویه و چند استان دیگر در تامین مرغ مشکل وجود دارد که برای آنها نیز استان معین تعیین شده است.
خاوازی در پایان تصریح کرد: در سال ۹۹ ما در تولید کره به خودکفایی رسیدیم و واردات گوشت ما به یک پنجم کاهش یافت براساس تصمیم سران قوا تمامی مسئولیتها در بخش کشاورزی چه صادرات و چه واردات و چه تنظیم بازار به عهده وزارت جهاد نیست. اما بنده به نمایندگی از دولت از مردم عذرخواهی کرده و ان شاءالله با کارگروه تشکیل شده قول می دهم که به زودی آرامش به بازار کشور بازگردد. در باغستانها وضعیت بسیار خوبی داریم. هزینه های حمل و نقل، خدمات ماشینی و نیروی کار افزایش یافته و بر روی قیمت نهایی که کشاورز ارائه می دهد تاثیرگذار است.

نماینده مجلس: آقای وزیر شما باید در زمینه این مشکلات استعفا می دادید
علی بابایی کارنامی طی اخطاری در جریان جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی گفت: اگر رئیس جمهور در زمان خود مورد سوال و استیضاح قرار می‌گرفت دیگر مردم به خاطر تهیه مرغ تا ساعت دوازده شب در صف نمی ایستادند. آقای وزیر شما باید در زمینه این مشکلات استعفا می دادید.
 وی تاکید کرد: آقای روحانی فکر می‌کنند همه امور کشور در اختیار خودش است؛ خواهش می‌کنیم موضوع استیضاح رئیس جمهور را مجددا در دستور کار مجلس قرار دهید.
 
نماینده مجلس: وزارت صمت علاوه بر جهادکشاورزی باید در این زمینه پاسخگو باشد
محمد تقی نقدعلی طی تذکری در صحن علنی مجلس گفت: همانطور که می‌دانید یکی از مباحث مهم از روز اول مجلس، بحث حمایت از کشاورزان و دامداران بوده است.
 وی افزود: جناب آقای قالیباف . ما جلسات متعددی در کمیسیون داشتیم و به بنادر سفر کردیم و نحوه ترخیص نهادهای دامی از گمرک را مشاهده کردیم و معتقدیم برخی از مشکلات به وزرات صمت باز می گردد.
 این نماینده مجلس بیان داشت: در حا حاضر ۳ هزار ۴۶۰ واحد مرغ داری نهاده دامی گرفته و، اما از تحویل مرغ خودراری کردند و مرغ را احتکار می‌کنند بنابراین سزاوار بود جناب آقای رزم حسینی به همراه معاونین خود به مجلس می‌آمدند چراکه مشکل در کیفیت توزیع است.
نقدعلی ادامه داد: متاسفانه سامانه تولید و توزیع مرغ باهم مرتبط نیستند و باید برای این مسئله فکری کرد.با این حال وزارت صمت علاوه بر جهادکشاورزی یکی از نهادهایی است که باید در این زمینه پاسخگو باشد.
 
رئیس مجلس: قیمت گذاری در محصولاتی اعم از گندم، جو و کلزا باید براساس قانون شکل گیرد 
محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس در جریان این جلسه خطاب به خاوازی گفت: باید قیمت گذاری در محصولاتی اعم از گندم، جو و کلزا براساس قانون شکل گیرد و مجلس مصمم است که قیمت گذاری باید توسط شورای قیمت گذاری انجام شود. 

نماینده مجلس: چرا مرغی که با دلار ۴۲۰۰ تومانی قیمت گذاری شده، مفقود است
سهراب گیلانی در جریان این جلسه با اشاره به مشکلات در زمینه توزیع محصولات کشاورزی گفت: ما ۳ هزار ۴۶۰ واحد تولید مرغ داری داریم که نهاده را با ارز دولتی دریافت کردند و، اما مرغ را به بازار تحویل نداند چرا این افراد دلار ۴۲۰۰ تومانی را گرفتند و، اما مرغ را احتکار کردند؟ وزرات جهاد کشاورزی، ستاد تنظیم بازار  و سایر دستگاه‌ها چه می‌کنند؟ این همه سازمان برای کنترل و توزیع بازار چه می‌کنند؟
وی تاکید کرد: تهیه و تولید نهاده‌های دامی در کشور ممکن است و نمی‌دانیم چرا وزرات جهادکشاورزی سیاستی برای این مسئله ندارد. باید وزرات جهاد در سال جاری برنامه‌ریزی و کمیسیون کشاورزی هم نظارت کند تا این عیب بزرگ برطرف شود.
این نماینده مجلس گفت: سامانه‌های مربوطه متاسفانه با هم هماهنگی ندارند و این عدم هماهنگی موجب فساد و رانت در قیمت محصولاتی از جمله مرغ و گوشت شده است. این عدم هماهنگی موجب می‌شود که مرغ شب عید در بازار نباشد و چند نرخی باشد. مرغ همچون ایام عید، نباید در ایام ماه مبارک رمضان پرواز کند.
گیلانی تاکید کرد: چرا مرغی که با دلار ۴۲۰۰ تومانی قیمت گذاری شده، مفقود است و هنوز مشخص نیست چه سازمانی باید در این زمینه پاسخگو باشد. چرا چند قیمتی در زمینه مرغ وجود دارد؟ چرا این فساد‌ها و رانت‌ها برداشته نمی‌شود؟  

نماینده مجلس: متاسفانه ما هیچگونه تدبیر از دولت مستقر ندیدیم
محمد علی‌پور در جریان این جلسه گفت: اشکال کار در این است که دولتی که می‌خواست مشکلات را در ۱۰۰ روز حل کند آنچنان مدیریت کرد که فعلا کل کابینه به کار گرفته شده تا مشکل مرغ حل شود.
وی با بیان اینکه مشکل اصلی در مدیریت کلان کشور است، بیان داشت: بودجه در اخیار دولت است. بانک مرکزی در اختیار دولت است لذا دولت باید قاعدتا نیاز‌های اساسی کشور را برآورد کند و درآمد‌های کشور را براساس اولویت تخصیص دهد.
این نماینده مجلس اظهارداشت: حدود ۷ الی ۸ ماه قبل از دولت بازخواست شد که دولت برای تامین کالای اساسی چه برنامه‌ای دارید بنابراین مجلس این موضوعات را ۷ الی ۸ ماه قبل به دولت گفته بود و مشکلات مردم انتقال داده شده بود.
علی‌پور با بیان اینکه ما با ظرفیت‌هایی که داریم می‌توانیم کالا‌های اساسی را در داخل کشور تامین کنیم، بیان داشت: ما نباید در حال حاضر مشکل مرغ داشته باشیم. متاسفانه ما هیچگونه تدبیر از دولت مستقر ندیدیم.

قالیباف: بازگشت اختیارات وزارت جهاد کشاورزی را در شورای عالی هماهنگی دنبال می‌کنیم
محمدباقر قالیباف در جلسه علنی صبح امروز (سه شنبه) مجلس پس از بررسی گزارش مربوط به گرانی‌های اخیر با حضور وزیر جهاد کشاورزی گفت: در حال حاضر مهلت مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی در سال ۹۸ درباره بند یک ماده ۱ قانون تمرکز وظایف بین وزارتخانه های کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت تمام شده و از آنجا که تمدید مجدد آن در جلسه شورای هماهنگی اقتصادی تصویب نشد، مقرر شد در نخستین جلسه امسال این موضوع تعیین تکلیف شده و وظایف به مسیر قانونی خود بازگردند.
وی افزود: یکی از اشکالات اساسی و جدی که موجب نابسامانی های موجود در حوزه مرغ و تخم مرغ شده، اشکالات ساختاری و مدیریتی است؛ زنجیره تولید، توزیع و نظارت این نابسامانی را ایجاد کرده است.
قالیباف ادامه داد: خواست مجلس، بازگشت وظایف وزارت جهاد کشاورزی به مسیر قانونی است، وزرای صمت و جهاد کشاورزی نیز با این موضوع موافق هستند، بنابراین با این تصمیم قطعاً نابسامانی موجود پایان می یابد.
رییس مجلس در پایان گفت: ماده ۲۳۴ درباره گزارش کمیسیون اقتصادی درباره وضعیت بازار و همچنین گزارش کمیسیون کشاورزی در این باره به صورت ماده ۲۳۴ در صحن علنی بررسی و به رأی گذاشته خواهد شد. پس از رأی گیری پیگیری های لازم در این باره براساس ماده ۲۳۴ انجام می گیرد.

گزارش کمیسیون کشاورزی در مورد نقض در اجرای قانون تمرکز اختیارات و وظایف بخش کشاورزی به قوه قضائیه ارسال شد
نمایندگان در نشست علنی امروز (سه شنبه ۱۷ فروردین) مجلس شورای اسلامی، پس از استماع گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مورد نقض در اجرای قانون تمرکز اختیارات و وظایف بخش کشاورزی، در راستای اعمال ماده ۲۳۴ آیین نامه داخلی مجلس با ارسال این گزارش به قوه قضائیه با ۱۷۹ رأی موافق، ۱۵ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۷ نفر از نمایندگان موافقت کردند.

ارسال پرونده گرانی و نابسامانی‌های اخیر بازار به قوه قضائیه با موافقت نمایندگان مجلس
نمایندگان در نشست علنی امروز (سه شنبه ۱۷ فروردین) مجلس شورای اسلامی پس از استماع گزارش کمیسیون اقتصادی درباره گرانی و نابسامانی های اخیر بازار، با ارسال این گزارش به قوه قضائیه به استناد ماده ۲۳۴ آیین نامه داخلی مجلس با  202 رأی موافق، ۸ رأی مخالف و بدون رأی ممتنع از مجموع ۲۳۸ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.

طبق ماده ۲۳۴ آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی هریک از کمیسیون‌ها می‌توانند گزارشی درباره‌ی تخلفات دستگاه‌های اجرایی و دولت را به هیات رییسه ارائه کرده که در صورت تصویب مجلس شورای اسلامی فورا از طریق هیات رییسه موارد به قوه قضاییه ارسال می‌شود و باید گزارش‌های ارسالی به قوه قضاییه به صورت خارج از نوبت مورد رسیدگی قرار گیرد.اخرین خبر/Mr

false
true
false
false

false