ساناز رباطی
اینکه می گویند سیل در لرستان بی رحم بود، عین حقیقت است چراکه با آمدنش همه چیز را با خود برد، جان و مال و مردم، کتاب درسی دخترکی که به عشق آموزگار شدن در آینده هر روز نان و پنیری در کیف می گذاشت و راهی مدرسه می شد و اما چرخ های لنگان تولید را هم لنگان تر از گذشته کرد، موضوعی که با وجود ویرانی خانه و کاشان مردم، کمتر به آن پرداخته شد.
به گزارش ایسنا، واحدهای تولیدی لرستان تا قبل از آمدن سیل وضعیت چندان مطلوبی نداشتند و سیل قوز بالا قوز این واحدها شد. به گفته رئیس اتاق بازرگانی لرستان این سیل به ۱۷ شهرک صنعتی، ۱۱۴ واحد تولیدی و ۴۰۰۰ واحد صنفی لرستان خسارت زد.
گزارش ایسنا در این باره را میخوانیم:
سیل به ۱۷ شهرک صنعتی، ۱۱۴ واحد تولیدی و ۴۰۰۰ واحد صنفی خسارت زد
در این باره حسین سلاحورزی، رئیس اتاق بازرگانی لرستان با اشاره به اینکه بسیاری از واحدهای اقتصادی از جمله واحدهای صنفی، گردشگری و خدماتی لرستان از وقوع سیل به شدت آسیب دیدند، گفت: در این حادثه زیرساختهای ۱۷ شهرک صنعتی و ۲۵ واحد معدنی خسارت دید.
وی خاطرنشان کرد: همچنین ۴۰۰۰ واحد صنفی و ۱۱۴ واحد صنعتی نیز در استان بر اثر سیل خسارت دیدند.
سلاحورزی عنوان کرد: با توجه به حجم بالای خسارات، دولت نمیتواند تمام خسارات را با پرداخت بلاعوض جبران کند اما در حوزه تامین اجتماعی، روابط کار و ارائه تسهیلات میتوان کمکهای خوبی به آسیب دیدگان کرد.
وی گفت: اغلب مراجعاتی که از سوی فعالان اقتصادی خسارت دیده از سیل به ما میشود حاکی از آن است که قول و قرارهای مسئولان به آنها اجرایی نشده است.
این مسئول تصریح کرد: کسب و کار این واحدها به دلیل رسوب گل و لای یا تخریب و یا قطع جاده و برق و … دچار اختلالات جدی شده است.
رئیس اتاق بازرگانی لرستان با تاکید بر اینکه برخی از واحدها به صورت نصفه و نیمه به فضای کسب و کار برگشته اند و خیلیها نه، افزود: وزرا و مسئولان به صورت شفاهی یا در مصاحبه قولهایی داده اند که تسهیلات مالی بدهند، در مورد تأمین اجتماعی و … قولهایی داده شده است؛ گلایه فعالان اقتصادی این است که حالا که دیگر سیل فروکش کرده است از نظر عملی و اجرایی به این قولها رسیدگی نمیشود.
وی با تاکید بر اینکه خواهش داریم به شکلی یک سیستم نظارتی پیگیر باشد که این وعدهها تا جایی که ممکن است اجرایی شود، افزود: نارضایتیها در اصناف رو به افزایش است و اگر برنامهای نداشته باشیم، معضلات هم در آینده بیشتر خواهد شد.
لیست واحدهای تولیدی خسارت دیده از سیلاب تهیه شود
جعفر بدری، رئیس کل دادگستری لرستان نیز با بیان اینکه در مورد مناطق سیل زده، برخی بازدیدهایی که رفتهایم مسائل را مشاهده کردهایم، گفت: دولت وعدههایی که داده هم در حد دستورالعمل است که اجرا نشده است. در رابطه با واحدهای خسارت دیده از دادستان میخواهم لیست تهیه کنید و به دستگاهها ابلاغ کنید.
تأمین اجتماعی و اداره کار باید به واحدهای تولیدی و صنعتی سیلزده کمک کنند
بدری خطاب به دستگاههای اجرایی با تاکید بر اینکه باید مانور بدهید و کمک کنید، تأمین اجتماعی و اداره کار باید کمک کنند، انتظار دارم دستگاهها پشتیبانی کنند، افزود: در رابطه با سیل باید کارهایی شروع شود که این همه خسارت هم به دولت وارد نشود. در دنیا اینگونه نیست که منابع جبران خسارات از بودجه عمومی تأمین شود. باید راهکاری دیده شود که بیمهها پای کار بیایند. باید کارهایی شود که در آینده شاهد این موارد نباشیم.
تدوین بسته حمایتی ۱۷ گانه از کارگاههای تولیدی خسارت دیده از سیل
علی جهانی، مدیر کل تامین اجتماعی لرستان نیز با اشاره به اینکه برای حمایت از فعالان اقتصادی یک بسته حمایتی ۱۷ گانه را بررسی و پیگیری کرده ایم، گفت: این بسته حمایتی چند شاخص مهم دارد.
وی تصریح کرد: لیست و حق بیمه کارگاهها را دریافت میکنیم، هماهنگی و مدارا و تسهیل در این رابطه انجام شده و میشود.
مدیرکل تأمین اجتماعی لرستان خاطرنشان کرد: با وجود تنگناها، اما نگاه حمایت از تولید و حفظ اقتصاد تولید به صورت همه جانبه حاکم است و کارگاههایی که در سیل خسارت دیدند را همیاری میکنیم.
۱۰۰ روز حقوق به نیروهای فعال در بازسازی مناطق سیلزده داده میشود
علی آشتاب، مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان نیز با اشاره به خسارات وارد شده به بنگاههای اقتصادی گفت: آماده پذیرش افرادی که بر اثر سیل شغل خود را از دست داده اند، هستیم و آنها را به تأمین اجتماعی معرفی خواهیم کرد.
وی یادآور شد: این بیمه بیکاری شامل کسانی میشود که تا قبل از سیل اشتغال داشته اند و لیست بیمه داشته اند و پس از سیل شغل خود را از دست دادهاند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان با اشاره به اینکه برای کسانی که بیمه خویش فرمایی دارند نیز پیشنهادی داشته ایم که در صورتیکه دولت تصویب کند آنها را تحت پوشش بیمه بیکاری قرار میدهیم، ادامه داد: موضوعی تحت عنوان اشتغال عمومی دنبال کرده ایم و اعتقاد داریم اگر بحث ساخت و ساز و لای روبی در منطقه هست از ظرفیت نیروی انسانی منطقه استفاده شود.
آشتاب با بیان اینکه وزارت کار این نیروها را به مدت ۱۰۰ روز تحت پوشش حقوق قرار میدهد تا کمکی به بنیه اقتصادی افراد شود، تصریح کرد: برای بیمه بیکاری هیچ محدودیتی وجود ندارد و کار میشود. در بحث اشتغال روستایی هم ۱۵۰ میلیارد را مصوب کرده اند که این مبلغ علاوه بر سهم قبلی استان اختصاص داده میشود.
خسارت واحدهای صنفی و صنعتی دیده نشده است
محمدرضا صفی خانی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان نیز با اشاره به خسارتهای سیلاب به واحدهای تولیدی و تصمیمات اخذ شده در این رابطه، گفت: در هیچ کدام از آئین نامههای مدیریت بحران کشور خسارت واحدهای صنفی و صنعتی دیده نشده است و این سیلاب به اقتصاد لرستان ضربه مهمی زد.
وی با بیان اینکه در این راستا مدلی با هماهنگی استانداری و همچنین سازمان مدیریت و برنامه ریزی در استان تهیه شده است، گفت: ما در این مدل که روز شنبه در شورای معاونین آن را ارائه خواهیم داد دو تکلیف را تعیین کرده ایم، یک تکلیف برای بخش خصوصی و در حمایت از بخش خصوصی و دیگری حمایتهای دولتی از بخش خصوصی است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با تاکید بر اینکه در این مدل تعریف کرده ایم که به چه شکلی به واحدهای صنفی، صنعتی و به خصوص واحدهای آسیب دیه در سیل کمک کنیم، گفت: در این رابطه کمکها با نگاه به رونق واحد صورت میگیرد.
صفی خانی با تاکید بر اینکه در کوتاه مدت بیمههای بیکاری و حمایتهای اجتماعی میتواند به این واحدها کمک کند، افزود: اما واقعیت این است که اگر بخواهیم خسارتهای واقعی سیل به خصوص در حوزه اقتصاد را به حداقل برسانیم باید به دنبال رونق باشیم.
وی بیان کرد: به دنبال این هستیم که مصوبه شورای معاونین وزارتخانهها برای کمک به واحدهای تولیدی را اخذ کنیم، کمک به واحدها خواهد شد تا بتوانند با نگاه رونق فعالیت خود را ادامه بدهند و خسارتهای آنها نه به شکل تمام بلاعوض، بلکه به شکلی جبران شود که بتوانند فعالیت خود را ادامه بدهند و خودشان خسارتها را جبران کنند.
تسهیلاتی در این رابطه در نظر گرفته شده، اما کافی نیست
سید موسی خادمی، استاندار لرستان نیز گفت: تسهیلاتی در رابطه با واحدهای تولیدی سیلزده در نظر گرفته شده، اما کافی نیست و مقرر شد که در جلسه شورای معاونین وزارت صنعت، معدن و تجارت خواستههای تولید کنندگان خسارت دیده را مطرح کنیم و پیگیری داشته باشیم تا کمکی به این تولید کنندگان داشته باشیم.
استاندار لرستان در ادامه با اشاره به موضوع اصلاح قانون ارزش افزوده مالیات، عنوان کرد: این امر یکی از موارد مهم و اثر گذار بر بحث عمران شهری و سایر موارد است و مقرر شد که فعالانه هم ما و هم نمایندگان استان در مجلس در رابطه با اصلاح این قانون به نفع استانهای کمتر توسعه یافته مشارکت و پیگیری داشته باشیم.
خادمی با بیان اینکه بحث مشارکت واحدهای تولیدی در موضوع بازسازی خسارات ناشی از سیل را در دستور کار داریم، گفت: در این رابطه معتقدیم که سیل علیرغم همه تهدیدات و خساراتی که برای استان داشته، فرصتهایی را هم میتواند تولید کند که یکی از فرصتها این بوده که واحدهای تولیدی در بازسازی مشارکت کنند و از این طریق بتوانند رونق و اشتغال ایجاد کنند.
واحدهای تولیدی خسارت دیده با اولویت وام جدید اشتغال دریافت میکنند
شریعتمداری، وزیرتعاون، کار و رفاه اجتماعی پیش از این اعلام کرده بود: واحدهای تولیدی که در سیل سال جاری خسارت دیده اند با اولویت وام جدید اشتغال دریافت می کنند و برای بازپرداخت این وام یک سال امهال قائل میشویم.
وی همچنین گفته بود: در شرایط فعلی تحریم برای صیانت از اشتغال موجود باید سیاست هایی اعمال شود که واحدهای تولیدی بتوانند هم از سرمایه درگردش افزون و کافی تر و هم از سرمایه های لازم برای طرح های توسعه ای خود بهره مند شوند، بنابراین چنانچه استفاده از تسهیلات و سرمایه های در گردش و استفاده از تسهیلات برای فعالیت های توسعه ای است میتوان در دفتر ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در مرکز با همکاری شورای پول و اعتبار برنامه ویژه صیانت از اشتغال موجود را با کمک سیستم بانکی واحدهای تولیدی موجود معین و این گونه در خواست ها را در استانها دنبال کرد.
به هر روی فعال کردن واحدهای تولیدی استان خود به نوعی کمک کننده به مناطق سیلزده است. چراکه در شرایطی که جوانان پلدختر، سرمایه خود را از دست داده و امیدی به اشتغال ندارند و روحیه شان از این بابت تضعیف شده است، چرخش چرخ تولید واحدهای تولیدی میتواند اشتغالزایی ایجاد کند و شرایط اقتصادی استان را نیز بهبود دهد.
منبع: لرستان