×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

true
    امروز  یکشنبه - ۱۸ آذر - ۱۴۰۳  
true
true
محسن علیکرمی: تقویم ایران در سپیده‌دم ۳ شهریور ۱۳۲۰

تقویم ایران در سپیده‌دم ۳ شهریور ۱۳۲۰، با حمله انگلیس و شوروی آغاز شد که این رویداد سرآغازی است بر رخدادهای مهم دیگری که استعمار انگلیس و امریکا بر کشور تحمیل کردند که کودتای ۲۸  مرداد ۱۳۳۲ را می‌توان نمونه‌ی کوچکی از این بی‌عدالتی و استعمار دانست.

در روز ۳ شهریور ۱۳۲۰، ابتدا نیروهای قوای شوروی از شمال و شرق، از زمین و هوا به ایران حمله‌ور شدند و سپس نیروهای بریتانیایی از جنوب و غرب حمله کردند و شهرهای سر راه را یک ‌به ‌یک به سرعت اشغال نموده و دست به فتح تهران زدند.
 
ارتش ایران که رضاشاه آن را دستاورد مهم نظام خود می‌دانست کمتر از دو ساعت متلاشی شد و خود را تسلیم بیگانگان کرد و متفقین صبح همان روز در خیابان‌ لاله‌زار تهران و در مقابل دیدگان مردم کشور مارش نظامی نواخته و رژه‌‌ای بزرگ برای تحقیر ملت برپا نمودند.

رضاشاه با فشار متفقین به خصوص بریتانیا سریعاً استعفاء داد و سپس با گذشتِ مدت‌ها کشمکش بینِ روس‌ها با دیگر کشورهایِ متفقین بالاخره بر سر نوع حکومت جدید ایران و انتقال سلطنت به پسرش (محمدرضا) که ولیعهد پیشین بود، به توافق رسید و خود نیز به جزیره موریس تبعید شد.

در گزارش وزیر کشور وقت به وزارت امور خارجه در سال ۱۳۲۲ یعنی دو سال پس از اشغال ایران توسط متفقین، مجموعه‌ای از جنایات و تعرضات و آزار و اذیت‌های مردم توسط ارتش‌های متفقین به ویژه نیروهای آمریکایی دراردیبهشت‌ ماه همان سال ذکر شده است.

مجموعه ای از ضرب و شتم مردم توسط سربازان آمریکایی، تعرض به ناموس مردم از طريق ربودن زن‌ها و دست درازی کردن به آن‌ها، چاقوکشی در ملاء عام توسط سربازان مست آمریکایی، مجروح نمودن رهگذران، تصادف و زیر گرفتن مردم که منجر به ضرب و جرح شده و… یعنی کلکسیون شنیعی از رفتار غیر انسانی اشغالگران و ارتش های بیگانه به خصوص آمریکاییان در شرایط اشغال و تصرف سرزمین دیگران در این گزارش ارائه شده است.

در بخش انتهایی گزارش یاد شده خطاب به وزیر امور خارجه آمده: “به طوری که ملاحظه می فرمایند، سوء رفتار و مزاحمت سربازان آمریکایی و ارتکاب آن‌ها به قتل‌های عدیده و مخصوصا تجاوز به خانه های مردم بیش از همه جالب توجه و مایه تاسف است…”

در نتیجه دلیل حوادث تلخ و درد‌آور حاصل از تجاوز متفقین به ایران را می‌توان عدم‌اقتدار حاکمیت آن اثر دانست که توان مقابله‌ی با تجاوز بیگانگان به خاک کشور را نداشت؛ و در مقابل، اقتدار پوشالی خویش را به رخ مردم رنج کشیده و فلک زده‌ی ایران می‌کشید./ انتهای پیام

false
true
false
false

false