×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

true
    امروز  جمعه - ۷ دی - ۱۴۰۳  
true
true
آمدن سلطان جلاالدین خوارزم شاه به لرستان: استاد سعادت خودگو


در سال۶۱۷ هجری مغولان به سرکردگی چنگیز خان به انتقام قتل عام بازرگانان خود توسط سلطان محمد خوارزم شاه، به مدت دویست سال ایران را آماج حملات خرد کننده خود ساختند و قرن ها فرهنگ و تمدن ایران را به قهقرا بردند.

سلطان محمد خوارزم شاه پادشاه بی خرد و ترسو، از دست مغولان فرار کرد و در جزیره آبسکون در گذشت. پس از او پسر بزرگش سلطان جلاالدین خوارزم شاه جانشین او شد. او بر عکس پدر،  شاهزاده ای شجاع و با تدبیر بود و سخت در مقابل مغولان وحشی مقاومت کرد و در چندین جنگ آنها را شکست داد.

در آن زمان که اتحاد و یکپارچگی ایران از هم گسیخته شده بود، سلطان جلاالدین به ناچار با جنگ های نا منظم و پارتیزانی از یک منطقه به منطقه دیگر می رفت و خواب راحت را از چشم مغولان ربوده و نور امید را در دل مردم ایران روشن نگه داشته بود.

سلطان جلاالدین در سال ۶۳۱ هجری جهت فراهم آوردن نیروی مورد نیاز خود برای مقابله با مغولان به لرستان و پایتخت اتابکان لر یعنی شهر شاپورخواست (خرم آباد) آمد و مورد پذیرایی گرم شجاع الدین خورشید اتابک لر قرار گرفت.

سلطان جلاالدین یک ماه در شاپورخواست اقامت کرد. سرکردگان ایلات و طوایف به حضور او آمدند و زمانی که  نیروهای خود را مجهز کرد، راهی بغداد شد. مولف کتاب «جهانگشای جوینی» این حادثه را چنین نقل می کند: « و چون سلطان به شاپورخواست، شهری بزرگ بوده است و مشهور و معروف و… مدت یک ماه آنجا مقام ساخت. امرای لور(لر) به خدمت او آمدند. چون مراکب قوی شدند بر راه بغداد روانه شد.»(عطاملک جوینی، ۱۳۳۴،ج۲: ص۹۳)
پانوشت:
جهت اطلاع بیشتر رجوع شود به ؛ خودگو، سعادت، اتابکان لر کوچک، خرم آباد، افلاک، ۱۳۷۸

false
true
false
false

false